Πότε μιλάμε για ανωριμότητα;
- Θεωρούμε ότι το φωνολογικό σύστημα ενός παιδιού είναι ανώριμο, όταν αποκλίνει το ελάχιστο ένα εξάμηνο από τη χρονολογική του ηλικία, πάραυτα όμως ακολουθεί το φυσιολογικό μοντέλο ανάπτυξης και δεν παρεκκλίνει από αυτό.
- Για παράδειγμα, ένα παιδί έως την ηλικία των 5 ετών θα πρέπει να έχει κατακτήσει όλους τους άηχους και ηχηρούς συριστικούς φθόγγους (σ, ζ, ξ, ψ, τσ, τζ) καθώς και έως την ηλικία των 6 ετών να έχει κατακτήσει τον φθόγγο (ρ) όπως και τα διπλά και τριπλά συμπλέγματα για παράδειγμα (τα φρ, χρ, γρ, δρ, σπρ, στρ, κδρ, χθρ).
- Επίσης, έως την ηλικία των 6,4 ετών το μέγιστο, θα πρέπει να έχει κατακτήσει και τα τετραπλά συμπλέγματα όπως (κστρ, φστρ) καθώς και τις σύνθετες και πολυσύλλαβες λέξεις όπως (παραθυρόφυλλα, ανεβοκατεβαίνω, καμηλοπάρδαλη)
Πότε μιλάμε για καθυστέρηση;
- Χρησιμοποιούμε τον όρο ‘καθυστέρηση’ όταν η ανάπτυξη της ομιλίας και του λόγου ενός παιδιού αποκλίνει σημαντικά από το αναμενόμενο για την ηλικία του μοντέλο ανάπτυξης.
- Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάζει ανωριμότητα ή καθυστέρηση σε έναν ή περισσότερους γλωσσικούς τομείς όπως στη Φωνολογία, στη Μορφολογία, στη Σύνταξη, στη Σημασιολογία και την Πραγματολογία.