Τι εννοούμε όταν λέμε βαρηκοΐα;
Όταν μιλάμε για βαρηκοΐα αναφερόμαστε στη μικρή ή μεγάλη δυσκολία ενός παιδιού να ακούσει – μιλάμε δηλαδή για κάποιο βαθμό απώλειας ακοής.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Οι γονείς είναι καλό να είστε σε εγρήγορση και να υποπτευθείτε ότι πιθανώς κάτι δεν πάει καλά με την ακοή του μωρού ή του παιδιού εάν:
- Το μωρό σας δεν γυρίζει το κεφάλι του προς μια πηγή ήχου
- Γυρίζει το κεφάλι του προς εσάς μόνο αν υψώσετε τον τόνο της φωνής σας
- Καταλαβαίνει ή αποκρίνεται μόνο αν του φωνάξετε
- Δεν ανταποκρίνεται στα παιδικά παιχνίδια που παράγουν ήχους
- Δεν ανταποκρίνεται σε παραμύθια και παιδικά τραγουδάκια
- Δεν υπακούει σε απλές εντολές
- Δεν ακούει το κουδούνι
- Έχει καθυστερήσει να μιλήσει
- Θέλει να ακούει το ραδιόφωνο και την τηλεόραση πολύ δυνατά
- Υποφέρει από συχνά κρυολογήματα, βρογχίτιδες κλπ
- Είναι συχνά εκνευρισμένο (και αναφέρομαι και στην πολύ μικρή ηλικία)
Διευκρινίζω ότι σε περίπτωση που παρατηρείτε κάτι ή κάποια από τα παραπάνω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα ακοής-απλά είναι καλό να μην αγνοήσετε αυτές τις ενδείξεις.
Πόσο συχνή είναι η βαρηκοΐα;
Σε κάθε χίλια παιδιά περίπου τα δύο (2) έως τέσσερα (4) παιδιά παρουσιάζουν βαρηκοΐα που ποικίλει σε βαθμό.
Ποια είναι τα αίτια και οι τύποι βαρηκοΐας που προκαλούν;
Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να υπάρχει από τη γέννηση του παιδιού και μπορεί να οφείλεται για παράδειγμα σε κληρονομικούς παράγοντες όπως τα παθολογικά γονίδια (σύνδρομα κλπ). Η προγεννητική βαρηκοία μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως η ερυθρά, ή σε προωρότητα του νεογνού κ.α. Επιπλέον, η περιγεννητική βαρηκοία μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς ή ανοξία του νεογνού κατά τον τοκετό. Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι και επίκτητη, δηλαδή να εμφανισθεί μετά τη γέννηση, για παράδειγμα εξαιτίας κάποιας λοίμωξης όπως η παρωτίτιδα ή η ιλαρά, ή να οφείλεται σε έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο, σε κατανάλωση ωτοτοξικών φαρμάκων, σε τραυματισμούς κ.α
Η βαρηκοία που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά μπορεί να είναι:
α) νευροαισθητήρια που οφείλεται σε βλάβη του ακουστικού νεύρου (βλάβη στην αντίληψη του ήχου),
β) αγωγιμότητας που οφείλεται σε βλάβη στον έξω ακουστικό πόρο ή στο μέσο ούς, για παράδειγμα εξαιτίας της παρουσίας ξένου σώματος, βύσματος κυψέλης οξείας εξωτερικής ωτίτιδας, οξείας μέσης ωτίτιδας, διάτρησης τυμπανικής μεμβράνης, συγγενείς ανωμαλίες οσταρίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αγωγή του ήχου και να εμποδίζεται να μεταδοθεί ο ήχος στον κοχλία (Αρτόπουλος, Βλασταράκος 2014)
γ) μεικτή (όπου είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω)
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν παρατηρήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά;
Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί η βαρηκοΐα τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της. Επομένως, οι γονείς πρέπει να πάνε το παιδί τους σε ιατρό ωτορινολαρυγγολόγο για να το εξετάσει. Η εξέταση της ακοής δεν είναι δύσκολη, ούτε χρονοβόρα. Γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως μέσω της παιχνιδοακοομετρίας, της ακοομετρίας ελευθέρου πεδίου, μέσω δοκιμασιών με εικόνες, με τυμπανομετρία, Ακοομετρία ακουστικών προκλητών δυναμικών, καθώς και με ωτοακουστικές εκπομπές (Λ. Καρελάς, Ω.Ρ.Λ). Σε ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις χρειάζεται η συνεργασία του παιδιού. Ο έμπειρος ιατρός θα βρει τον τρόπο να συνεργαστεί το παιδί για να ολοκληρωθεί η εξέταση σωστά. Στην περίπτωση που το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν συνεργάζεται, ή είναι μωρό, ο ιατρός Ω.Ρ.Λ θα σας εξηγήσει για τις εναλλακτικές και θα σας οδηγήσει και συμβουλέψει για το πώς θα γίνει η εξέταση. Ευτυχώς τώρα πια η ακοή των περισσότερων νεογέννητων συνήθως ελέγχεται στη χώρα μας ήδη από το μαιευτήριο μετά τον τοκετό.
Σε περίπτωση που βρεθεί ότι το παιδί έχει απώλεια ακοής, ο ιατρός θα αποφασίσει για την πιο κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να είναι απλή ή πιο πολύπλοκη. Μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση ή χειρουργική επέμβαση ή μπορεί το παιδί να ωφεληθεί με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.