ΔΥΣΛΕΞΙΑ → διαταραχή της ανάγνωσης
ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ → διαταραχή της γραπτής έκφρασης
Ένας πατέρας μου τηλεφώνησε με το εξής ερώτημα. Θα ήθελα να μου πείτε εάν ο γιος μου έχει δυσλεξία για να τον βοηθήσω ή αν είναι αδιάφορος για να τον μαλώσω;;! ! Όπως και αυτός ο πατέρας, πολλοί γονείς αναρωτιέστε αν το παιδί σας είναι αδιάφορο για τα μαθήματα ή έχει κάποια εγγενή δυσκολία που το εμποδίζει στη μάθηση της ανάγνωσης, της γραφής και των μαθηματικών. Παρακάτω θα σας εξηγήσω γιατί δικαίως ο πατέρας αυτός είχε το συγκεκριμένο ερώτημα.
- Αρχικά θέλω να διευκρινίσω ότι θα αναφερθώ κυρίως στην αναπτυξιακή διαταραχή της ανάγνωσης σε αντίθεση με την επίκτητη δυσλεξία, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ύστερα από κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες αιτίες. Η αναπτυξιακή διαταραχή της ανάγνωσης φέρει κατά καιρούς διαφορετικές ονομασίες από έγκριτους επιστήμονες, αλλά επειδή δεν θέλω να σας κουράσω με απίστευτες λεπτομέρειες θα επικεντρωθώ στο γεγονός ότι σε αυτή τη διαταραχή το παιδί δυσκολεύεται να διαβάσει ή ακόμα και να κατανοήσει αυτό που διαβάζει παρόλο που έχει φυσιολογική νοημοσύνη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη δυσλεξίας ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ανάγνωσης που εκδηλώνει κάθε παιδί καθώς επίσης και με τις ειδικές δυσκολίες που παρατηρούνται. Η κατηγοριοποίηση αφορά κυρίως στον θεραπευτή γι’αυτό θα χρησιμοποιώ τον όρο δυσλεξία για όλα τα είδη.
- Η φωνολογική επίγνωση όπως και η φωνημική επίγνωση (όπου το παιδί αντιστοιχεί κάθε φώνημα με την γραπτή μορφή του καθώς και αναλύει και συνθέτει τα φωνήματα μέσα στη λέξη), η ικανότητα συλλαβισμού, η ορθογραφία, η μορφολογία, η σύνταξη, η αναγνωστική κατανόηση, η πραγματολογία, καθώς και η ταχύτητα της ανάγνωσης είναι μερικοί από τους τομείς που ελέγχουμε για να αξιολογήσουμε εάν ένα παιδί έχει δυσλεξία ή όχι. Υποψήφια για δυσλεξία είναι περισσότερο τα παιδιά που ίσως έχουν οικογενειακό ιστορικό δυσλεξίας, ή που είχαν γλωσσική καθυστέρηση, δυσκολία στην απομνημόνευση τραγουδιών, δυσκολία στην μνημονική ανάκληση λέξεων κ.α. Επιπλέον, η δυσλεξία συνυπάρχει σε αρκετά παιδιά και με διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.