→ Σε ορισμένα παιδιά έχει παρατηρηθεί διαταραχή του ρυθμού και της ροής από την αρχή της προσπάθειας οργάνωσης του λόγου τους, δηλαδή μετά το 2ο έτος.
→ Επίσης, το ίδιο έχει παρατηρηθεί καθώς εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους και έχει γίνει πιο πολύπλοκη η δομή της πρότασής τους.
→ Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς το παιδί μαθαίνει καινούργιους ήχους, συλλαβές, λέξεις και προτάσεις, στην επιθυμία και τη λαχτάρα που έχει να επικοινωνήσει ένα μήνυμα, δυσκολεύεται να συντονίσει το ρυθμό και τη ροή της ομιλίας του. Αυτό το σημείο μπορεί να μην συμβαίνει συνέχεια αλλά π.χ. μόνο όταν το παιδί είναι συναισθηματικά σε ένταση, όπως όταν είναι κουρασμένο ή πολύ χαρούμενο και μιλάει γρήγορα.
→ Η εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων που διαφέρουν από τη φυσιολογική ροή και ρυθμό στενοχωρεί τους γονείς, οι οποίοι μη ξέροντας τι να κάνουν μπορεί να δώσουν λανθασμένες οδηγίες στο παιδί.
Σε περίπτωση που κάποιος γονέας παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα στο παιδί του, καλό είναι να ενημερώσει τον λογοθεραπευτή για να πάρει οδηγίες.
→ Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν σύντομα καθώς το παιδί οργανώνει τον λόγο του όλο και καλύτερα και μιλάμε τότε για “φυσιολογικό τραυλισμό” στα πλαίσια της γλωσσικής εξέλιξης. Δηλαδή, όπως προανέφερα καθώς αναπτύσσεται ο λόγος και η ομιλία του παιδιού καθώς σκέφτεται τι να πει και πώς να το πει και κυρίως όταν είναι κουρασμένο ή σε ένταση, μπορεί να παρατηρηθούν παύσεις, επαναλήψεις φθόγγων και παρατάσεις.
→ Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλαδή εάν τα συμπτώματα επιμένουν και επιδεινώνονται πρέπει να γίνει αξιολόγηση του παιδιού από Λ/Θ .
Το παιδί που έχει διαταραχή της ροής μπορεί να κάνει τα παρακάτω:
- Να επαναλαμβάνει τον αρχικό ήχο μιας λέξης
- Να επαναλαμβάνει κομμάτια από λέξεις ή συλλαβές
- Να ‘κολλάει’ στην πρώτη λέξη
- Να επιμηκύνει ήχους και λέξεις
- Να σταματάει ανάμεσα στις λέξεις-παύσεις
- Να παίρνει αναπνοή μέσα στη λέξη και έτσι να την κόβει σε κομμάτια
- Να αποφεύγει τις λέξεις που ξέρει ότι τον δυσκολεύουν και είτε να λέει το νόημά τους με άλλα λόγια, είτε να χρησιμοποιεί κάποιο συνώνυμο που του φαίνεται ευκολότερο και ξέρει ότι δεν θα κολλήσει.
- Να χρησιμοποιεί μόρια (θα θα θα), συνδέσμους (και ) ή φωνήεντα (κυρίως το εεεε…) ή συλλαβές, για να καλύψει το χρονικό κενό ανάμεσα στις λέξεις, ή διότι διευκολύνεται στο να ξεκινήσει την επόμενη λέξη και δρουν αγχολυτικά για να οργανωθεί έως την επόμενη λέξη.
- Επιπλέον, κάποια παιδιά τα βλέπουμε να έχουν γρήγορο ρυθμό ομιλίας από τη στιγμή που ξεκολλήσουν από τη λέξη που είχαν κολλήσει. Άλλα παιδιά ανεβάζουν την ένταση και τον τόνο της φωνής στην προσπάθειά τους να μιλήσουν
- Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να ανοίγει το στόμα του και να μην βγαίνει κανένας ήχος
- Επίσης, μπορεί να κάνει γκριμάτσες και μορφασμούς και διάφορες άλλες κινήσεις, όπως το να σφίγγει τη γροθιά του ή να χτυπάει κάτω το πόδι του, να ιδρώνει, να κοκκινίζει, καθώς δεν επιτυγχάνει να μιλήσει
- Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα παιδιά με τραυλισμό μπορεί να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, προβλήματα άρθρωσης και μαθησιακές δυσκολίες.